اجرای هات تپ نیازمند توجه به بسیاری از الزامات و دستور کارهاست که رعایت آن ها ضامن انجام بهینه فرایند است. هات تپ خطوط لوله و مخازن دارای ریزه کاری ها و حساسیت های بسیار بالای فنمی و ایمنی است که عدم توجه به آن ها می توان انتظار تبعات زیانباری برای واحد عملیاتی اجرای هات تپ را داشت. این پروسه گرچه در ظاهر فرایندی خشن به نظر می آید انواع متغیرهای پرشماری دارد که می بایست قبل ازآغاز به کار و اجرای هات تپ آن ها را لحاظ کرد.
افزون بر این موارد آیتم های پیش بینی ناپذیری نیز در حین کار گرم اجرای هات تپ دخیل اند که پیش از موعد عملیات نمی توان نسبت به آن ها اشراف داشت اما در لحظات انجام کار به یکباره سر برمی آورند و مجموعه را دچار یک شوک یا آسیب ناگهانی می سازند. یک متخصص متبحر و با دانش اجرای هات تپ، کسی را می گویند که علاوه بر پیش بینی و لحاظ فاکتورهای قابل پیش بینی و قابل محاسبه در کار، توان و آمادگی مواجهه با این دست شرایط اضطراری را نیز داشته باشد. نمونه های این دست موارد پیش بینی ناپذیر بسیار پرشمار است. فرض کنید تیم جوشکاری در حال اتصال فیتینگ روی خط لوله باشند که به یکباره منبع تغذیه برق یعنی ژنراتور دچار نوسان ولتاژ شود و دستگاه جوشکاری هم تحت تأصیر ان قرار بگیرد و در فرایند جوشکاری اختلال ایجاد شود. این رویداد حتی می تواند به نفوذ بیش از اندازه جوش به درون لوله و سوراخ شدن ان شود. یا برای مثال تصور کنید که حین اجرای هات تپ و زمانی که دستگاه روی مجموعه نصب شده است، به یکباره جرثقیلی که دستگاه را نگاه داشته است در نتیجه اهمال و بی توجهی راننده جرثقیل دچار تغییر ارتفاع شود و دستگاه را با خود به بالا بکشد. برای ذکر نمونه ای دیگر می توان به زمانی اشاره کرد که ذیل آن با وجود هماهنگی ها و برنامه ریزی های پیشین، به یکباره فشار سیال درون خط لوله بیش از اندازه نرمال کم یا زیاد شود و در فرایند اجرای هات تپ اختلال ایجاد کند.
لازم به ذکر است موارد برشمرده شده باز هم به نوبه خود دارای حد اقلی از پیش بینی پذیری می باشند و می توان در خصوص شان راهکارهایی اتخاذ کرد، اما باید این نکته را در نظر داشت که تیم اجرای هات تپ ممکن است با سوانحی مواجه شود که اصولاً پیش بینی ناپذیرند، یعنی هیچ ملاحظه پیشاپیشی در خصوص آن نمی توان تدبیر کرد.
در این شرایط بهترین کار ممکن تشکیل کمیته اضطراری به منظور پیش بینی اتخاذ تدابیر لازمه برای به حداقل رساندن معایب و کاستی ها خواهد بود. چنان که پیداست شرایط و سوانح پیش بینی ناپذیر و برنامه ریزی نشده می باشند و از این رو نمی توان پیشاپیش در خصوص جزئیات و بندهای آن یک طرح تدوینی را آماده کرد. بنابراین بهترین کار در خصوص پیشامدهای عملیات هات تپ لحاظ کردن کلیه احتیاطات ویژه در خصوص آسیب های فنی و انسانی و زیست محیطی ای است که در نتیجه سانحه می تواند به بار بیاورد. کمیته اضطراری عملیات هات تپ در خصوص هر یک از این سه آیتم طرح و برنامه خود را تدوین و اجرایی و عملیاتی می کند.
در خصوص آسیب های فنی، باید ابزارها و راهکارهایی را فراهم کرد ضمن شان عملیات هات تپ کمترین آسیب را متوجه مجموعه کند. برای مصال پیشاپیش می توان محیط را از وجود هر گونه نفر اضافی و ابزار و متریال های بی مورد و غیر کاربردی تخلیه کرد، تردد و نقل و انتقال را به حداقل رساند و تا جای ممکن از تحهیزات اطفاء حریق و ایمنی در برابر خطرات استفاده کرد. به کار گیری تیم های آتش نشانی متبحر و تجهیزات کامل از جمله این اقدامات است. درج شماره های تماس اضطراری برای پیشگیری از انتشار بحران، شناسایی محل های باز و بست جریان سیال به منظور ممانعت از سرایت آسیب به دیگر بخش های یک مجموعه صنعتی و برقراری ابزارهای تماس فوری با مجموعه های مدیریت و کنترل فنی مجموعه از این دست اقدامات محسوب می شود که به فراخور ماهیت عملیات هات تپ شدت و ضعف کم و زیاد دارد.
در خصوص مشکلات های انسانی ناشی از سوانح پیش بینی ناشده نیز می توان با اتخاذ برخی تدابیر از شدت آسیب ها کاست. این امر در درجه اول هماهنگی کامل نیروی انسانی درگیر در پروژه هات تپ را اقتضا می دارد، به این ترتیب که مجموعه اپراتورها و فعالان فنی هات تپ با استفاده از هر گونه ابزار ارتباطی در تماس با همدیگر باشند. نکته دوم و مهم تر ارائه آموزش های لازم پیش از شروع عملیات است. اپراتورها باید پیشاپیش ضمن تجربه دوره های آموزشی و مانورهای برنامه ریزی نشده، جهت واکنش مناسب در این شرایط آمادگی لازم را کسب کنند تا حضور ذهن و تمرکز بالاتری را در مواجهه با این شرایط داشته باشند.
در خصوص معیارهای زیست محیطی نیز بدل توجه ویژه ضروری است. حفظ الزامات و استانداردهای محیط زیست جزو الزامات هر گونه فرایند صنعتی است و کمیته اضطراری عملیات هات تپ باید در خصوص این آیتم هم توجهات ویژه را مبذول کند.
تمامی این فاکتورها باید در جلسات کمیته اضطراری و بحران در عملیات هات تپ به بحث گذاشته شوند و راهکارهای عملی برای ممانعت از دامنه دار شدن بحران های پیش بینی ناشده اتخاذ شود. عملیات هات تپ یک فرایند دشوار است که خطرات و اسیب های احتمالی آن ضریب ریسک بالایی را اقتضا می کند. از این رو باید همه جوانب، از اقدامات پیشگیرانه تا اقدامات احتیاطی حین کار و واکنش های اضطراری در شرایط بروز بحران توسط تیم های مدیریتی و مهندسی طراحی و تدوین شوند و آسیب های وارده از ناحیه سوانح به حداقل خود برسند. در صورت نظر داشت به تمامی این فاکتورها می توانیم امیدوار باشیم که عملیات هات تپ ایمن و مطمئن پیش خواهد رفت.