فن آوری های نوین در صنعت نفت از جمله دستاوردهای بی سابقه سال های اخیر محسوب می شود که انشعاب گیری از خطوط لوله نفتی بدون انسداد، shut down و خاموشی خط از جمله این دستاوردهاست. البته لازم به ذکر است انشعاب گرم خطوط لوله نفتی یا همان عملیات هات تپ عمری درازتر از این داشته و به سال های پیش باز می گردد، اما ارتقای سطح تکنولوژی این شاحه نفتی در سال های اخیر، باز ارائه خدمات هات تپ را گسترش داده است و همین امر توانسته است قدمی بزرگ در افزایش بهره وری شاخص های فنی و اقتصادی در حوزه نفت به شمار رود.
به گزارش دانش نفت، ابوالفضل کیانیبختیاری، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی طی سخنانی در بیستمین همایش “عرصه یادگیری مدیران منابع انسانی” گفت: انقلاب صنعتی چهارم برای نخستین بار در سال ۲۰۱۱ در آلمان به عنوان یک مفهوم جدید در سیاستهای اقتصادی آلمان بر مبنای راهبرد توسعه فناوریهای نوین مطرح گردید.
وی افزود: دنیا در آستانه یک نقطه عطف انقلاب در فن اوری قرار گرفته است. انقلابی که شیوه زندگی و کار را به شکل اساسی دگرگون می کند. این تحول از نظر اندازه، دامنه وپیچیدگی از آنچه تاکنون رخ داده است متفاوت است.
کیانی با ذکر اهمیت و توضیح برخی از فن اوری های انقلاب صنعتی چهارم یادآور شد: کشورهای جهان در زمینه انقلاب صنعتی چهارم سیاستگذاریهای متفاوتی دارند و درزمینه راهبردها، سنجش میزان آمادگی و سرمایهگذاری بسیار فعال می باشند.
کیانی برخی از ویژگیهای دانشگاههای هوشمند در عصر انقلاب صنعتی چهارم را افزایش ارتباط بین همگی طرفهای درگیر در زنجیره ارزش آموزش عالی، ارائه مدارک بینرشتهای، چند رشتهای و فرا رشتهای، ترکیب مناسبی از الگوهای سرویس یادگیری ترکیبی، ظهور اینترنت اشیاء و ترکیب فعالیتهای رایح آموزشی به نرمافزار در سیستم سازمانی جامع برشمرد.
مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی مهارتها و شایستگیهای منابع انسانی در انقلاب صنعتی چهارم را حل مسائل پیچیده، تفکر انتقادی، خلاقیت، مدیریت نیروی انسانی، تعامل با دیگران، هوش هیجانی، قدرت تصمیمگیری، خدمات محوری، مذاکره و علوم و فنون شناختی عنوان کرد.
مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با تاکید بر لزوم آمادگی برای دوره چهارم انقلاب صنعتی ادامه داد: در حوزه حاکمیت باید اسناد بالادستی در این خصوص تدوین شود. در این مقطع ضروری است مدیران در سطح جهانی پرورش یابند. مدیریت شبکههای اجتماعی نیز اهمیت بالایی دارد.
کیانیبختیاری برای مدیریت موثر منابع انسانی در شرایط پیچیده راهکارهایی ارائه کرد از جمله این موارد می باشند: ایجاد ارزش افزوده همکاری موثر و علمی با واحد های صف، تخصصی شدن منابع انسانی، ایفای نقش عامل تغییر و اصلاح فرایندها و بهبود ظرفیت سازمانی، ضرورت برنامه ریزی پویا و غیرخطی در بخشهای عملیاتی تولید و خدمات، ضرورت هم سویی و جهتگیری با امواج توسعه صنعتی، ضرورت ایفای نقش مسئولیت اجتماعی، ضرورت توسعه شبکه های کاری، جمع سپاری و گردش مغزها، ایفای نقش تسهیل گری و شتاب دهندگی همسو با برنامههای توسعه و راهبردهای کلان کشور متبوع، تفویض اختیار و اعطای مسئولیت به منابع انسانی با هدف بالندگی و جانشینپروری، سازماندهی مجدد سازمان کمک به دگرگونی به موقع راهبردی برای جلوگیری از افول سازمانی با ایجاد چرخه دوم زندگی سازمانی، ضرورت ترکیب شدن و یکپارچه سازی واحد های سازمانی و یا با سازمانهای دیگر، برنامه ریزی مدیریت منابع انسانی جهت کار با نیروهای چند ملیتی در هنگام و کمک به مدیران صف برای پیشبرد استراتژی از راه ارتقای قابلیتها و شایستگیهای منابع انسانی در تراز جهانی را عنوان کرد.
از آن چه در گزارش یاد شده از دانش نفت می آید، چند گرایشی شدن فرایندهای صنعتی، و مدیریت و ارتقای نتابع انسانی از جمله شاخص های ارتقای فن آوری در دهه های اخیر محسوب شده است. عملیات انشعاب گرم هات تپ نیز از این قاعده مستثنی نیست و بار مالی و اقتصادی ای که به همراه داشته، در کنار شاخص های ذکر شده توانسته است و ی تواند نقش مشهودی در پیشبرد و تسریع فرایندهای نفتی داشته باشد. انشعاب گرم هات تپ روی خطوط لوله نفت از چند جنبه توانسته است به ارتقای بهره وری واحدهای صنعتی نفتی کمک کند:
- اول و مهم تر از همه آن که مانع توقف فرایندها می شود و این امر به لحاظ برنامه ریزی و کیفیت محصول بسیار تأثیرگذار است. با استفاده از روش هات تپ روی خط لوله نفت می توان حریان سیال درون لوله را حین انشعاب گیری حفظ کرد، در حالی که در روش های سنتی این امر مقدور نبود. پیش از ابداع هات تپ خط تخلیه می گردید و فرایند انشعاب گیری مدت ها طول می کشید، اما اکنون و با استفاده از روش هات تپ فرایند در اسرع وقت و بدون کوچک ترین وقفه ای در جریانات جاری انجام می پذیرد. هات تپ خطوط لوله در شرایطی انجام می گیرد که خطوط لوله نفت دارای سیال تحت فشار معمول خود هستند و از این رو عملیات به لحاط ماهیت ویژه اش حساست های بالایی دارد. اما با استفاده از فن آوری ها و استانداردها، و قابلیت هایی که خود دستگاه هات تپ دارد، می توان بر تمامی این موانع فایق آمد و عملیات هات تپ را بدون کوچک ترین ایرادی به انجام رساند.
- عملیات هات تپ در مقایسه با سایر روش های انشعاب گیری، به لحاظ رعایت شاخص های انسانی نیز در مرتبه بالایی قرار دارد. درست است که این عملیات حساسیت ها و شاخص های کلیدی متعددی دارد، اما به لحاظ میزان انرژی که از نیروی انسانی می برد نسبت به سایر روش های انشعاب گیری در مرتبه پایین تری قرار دارد. آن چه در هات تپ بیشتر مورد نظر و توجه است، نه فرسایش نیروی کار در نتیجه فرایندهای طاقت فرسا، بلکه مهارت و تبحر او در بهره گیری از بهترین روش ها برای انجام عملیات هات تپ به بهترین و ایمن ترین روش است. مجری هات تپ اگر دانش کافی داشته باشد، بدون تحمیل کمترین فشار فیزیکی قادر است کلیه مراحل تست، نصب دستگاه و انجام عملیات هات تپ را به راحتی به انجام برساند. آن چه در این مراحل قابل اهمیت است در درجه اول تبحر نیرویس انسانی در شناسایی شاخص ها، تشخیص ایرادات احتمالی و پیشگیری از بروز ایراد در حین اجرای کار است. از سوی دیگر، هات تپ بر خلاف دیگر روش های انشعاب گیری نیازی به تکثر نیروی انسانی ندارد و کلیه مراتب فرایند را دو یا سه اپراتور متخصص و متبحر در زمینه هات تپ می توانند به پیش ببرند. آن چه در این فرایند صنعتی قابل توجه است نه تکثر و تراکم نیروی انسانی، بلکه تبحر در شناسایی ایرادات و رفع مشکلات بالقوه است.
فرایند هات تپ به شکل روز افزونی در حال توسعه و تکامل است و مجریان این فرایند می کوشند با ابداع روش های جدید، هم ضریب ریسک عملیات ها را پایین بیاورند، هم با افزایش بهرو وری در عملیات ها قیمت تمام شده فرایند را کاهش دهند و هم زمان انجام کار را کاهش دهند.